Flachswickel

Przepis

Czego potrzebujesz?

  • 150 g roztopionego przestudzonego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder

Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki , a następnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki: mąkę, sól, roztopione masło oraz jajka. Po upływie 15 minut dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić nam od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta podwoi się. Następnie ciasto dzielimy na 24 równe części, a z każdej formujemy wałeczek, który panierujemy w cukrze pudrze. Bierzemy 3 wałeczki, które zlepiamy na jednym końcu, zaplatamy warkocz. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe bułeczki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe bułeczki, które muszą poleżeć jeszcze przez 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 20-25 minut. Bułeczki najlepiej smakują z masłem lub domową konfiturą.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/htdocs/w00f3bcc/kuchnia-13.php:1) in Unknown on line 0