Najczęstszą opinię jaką można usłyszeć na temat kuchni niemieckiej jest stwierdzenie o tym, że jest ona tłusta i ciężkostrawna. Kuchnia ta może się jednak okazać bardzo interesująca, ponieważ posiada swoje specyficzne potrawy, które ciężko jest znaleźć w innych krajach oraz słynie z wyróżniających się sposobów przyrządzania dań przez Niemców. Dzisiejsza kuchnia niemiecka staje się coraz bardziej różnorodna, ponieważ Niemcy zapożyczają dania również od swoich sąsiadów.
Kuchnia niemiecka
W zachodnich Niemczech, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii duże wpływy mają Szwajcaria i Francja. W krajach tych kuchnia jest zdecydowanie lżejsza, dlatego w regionie tym główną rolę odgrywają warzywa. Na południu je się zdecydowanie tłuściej. Dominującą rolę na talerzach pełnią mięsiwa, a zauważyć to można szczególnie na terenie Bawarii, która słynie z tłustych i mięsnych potraw. Duży napływ imigrantów do Niemiec wpłynął na bogactwo składników w ich kuchni, możemy odnaleźć wpływy: włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie a nawet dalekowschodnie.
W tradycyjnej kuchni niemieckiej na talerzach króluje głównie mięso: wieprzowina, boczek, kiełbasa oraz drób. Z drobiu najpopularniejszy jest kurczak, ale równie chętnie kupowane są kaczki, indyki lub gęsi. Z mięs tych kucharze przyrządzają głównie rolady, sznycle, kotlety. Niemcy słyną z tego, że przygotowują pyszne pieczenie. Wysokie znaczenie mięsa w kuchni narodziło się w dawnych czasach, kiedy ludzie, aby przetrwać długie i mroźne zimy, spożywali duże ilości bogatego w białko i tłuszcze mięsa, które dostarczało im cennej energii.
W sezonie myśliwskim bardzo popularna staje się dziczyzna, w szczególności dziki, sarny oraz króliki. Baranina i koźlina choć są dostępne w większości sklepów, nie cieszą się dużą popularnością wśród Niemców. Sławne stało się również spożywanie mięsa w surowej postaci, czyli metki albo tatara (wołowina).
Często i chętnie stosowaną przyprawą jest majeranek. Dzięki swoim właściwościom usprawnia on proces trawienia, co w ciężkiej niemieckiej kuchni ma duże znaczenie. Popularnością cieszy się także tymianek, który przyspiesza proces spalania tłuszczu, a także wspomaga trawienie białka. Niemcy bardzo często swoje dania posypują szczypiorkiem albo pietruszką, niektóre polewają również cytryną. Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest połączenie smaku słodko-kwaśnego.
Jednak kuchnia niemiecka to nie tylko mięso w każdej postaci. Popularne są tutaj także ryby, takie jak makrela lub pstrąg podawane często z dużym dodatkiem pietruszki lub szczypiorku oraz skroplone sokiem z cytryny. Dużym powodzeniem cieszą się także ryby wędzone lub marnowane. Najpopularniejszą rybą jest śledź, którego można przygotować pod każdą postacią, a także łosoś.
Ze wszystkich warzyw największą popularnością w Niemczech cieszą się oczywiście ziemniaki, które są dodatkiem do dań mięsnych a także innych potraw. Można tu spotkać restauracje, które specjalizują się tylko i wyłącznie w kartoflanych daniach. Niemcy zaliczani są do krajów o największym spożyciu ziemniaków na osobę. Bardzo znana jest tutaj sałatka kartoflana, podawana jako przystawka do dań głównych. Często jedzone są też placki ziemniaczane podawane z musem jabłkowym.
Kolejnym bardzo popularnym warzywem stosowanym w niemieckiej kuchni jest kapusta, bogata w witaminę C, błonnik oraz beta-karoten. Innymi popularnymi warzywami są: zielony groszek, szparagi a także soczewica. Niemcy spożywają także w sporej ilości produkty mączne. W ich piekarniach można odnaleźć aż 300 rodzajów chleba, a także Prezeln – precle, Berliner Ballen – pączki oraz inne rogaliki i bułeczki. Najbardziej znanym deserem w Niemczech jest ciasto pochodzące z Austrii – Apfelstrudel. Zrobione z cienkiego ciasta z kwaśnymi jabłkami oraz aromatem rumu i cynamonu. Bardzo często do ciasta podanego na ciepło dodaje się także gałkę lodów oraz bitą śmietanę.
Następnym ulubionym ciastem Niemców jest Schwarzwälder Kirschtorte, czyli tort z biszkopta czekoladowego nasączony wiśniówką i przekładany masą śmietankową wraz z kwaśnymi wiśniami, a na wierzchu posypany wiórkami czekoladowymi. We wszystkich regionach Niemiec najczęściej spożywanym napojem jest oczywiście piwo warzone w wielu regionalnych odmianach. Zgodnie z prawem bawarskim, aby piwo mogło zostać nazwane piwem, musi zostać wyprodukowane z 4 podstawowych składników: wody, ziarna, chmielu oraz drożdży. Tradycyjne niemieckie piwo jest niepasteryzowane, dzięki czemu można z niego wydobyć jego prawdziwy smak oraz aromat chmielu. Najpopularniejszym gatunkiem jest Pilsner, w południowych Niemczech produkowane jest piwo pszeniczne – Weizenbier – jasne i ciemne, w pobliżu Kolonii na zachodzie Niemiec podawany jest gatunek piwa zwany Altbier.
Niemcy znani są z tego, że uwielbiają biesiadować w dużym gronie znajomych. Największą znaną niemiecką biesiadą jest Oktoberfest – święto piwa. Wino także cieszy się popularnością wśród sporej liczby ludzi. Pierwsze winnice w Niemczech założyli Rzymianie nad Mozelą w II wieku.
Tradycyjne niemieckie potrawy to:
Maultaschen (Badenia–Wirtembergia) – kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym.
Kiełbasa biała (Bawaria)
Strucla bożonarodzeniowa (Saksonia)
Klopsy po królewiecku (Brandenburgia)
Pieczona kiełbasa z sosem curry (Berlin)
Poznaj przepisy kuchni niemieckiej z ProSenior!