Wiele osób doświadcza chorób, których nie da się wyleczyć w prosty i szybki sposób. Zazwyczaj gdy już na nie zachorujemy, musimy nauczyć się po prostu sobie z nimi radzić, co często może oznaczać zmianę dotychczasowego sposobu i stylu życia, a także rezygnację z wielu przyzwyczajeń, które towarzyszyły nam od lat. Osoby młode często całkiem dobrze radzą sobie z takimi wyzwaniami, jednak w przypadku seniorów obowiązek kontrolowania leczenia oraz innych aspektów choroby spada zazwyczaj na opiekuna.
W związku z tym bardzo ważne jest, by posiadał on odpowiednią wiedzę i umiejętności, które pozwolą mu dobrze zadbać o podopiecznego, a także zapewnić mu bezpieczeństwo i poprawić jakość jego codziennego życia. Konieczna jest tutaj znajomość objawów oraz lekarstw, które należy podawać, ale bardzo duże znaczenie w wielu przypadkach ma także właściwa dieta. Do chorób, przy których żywienie jest szczególnie ważne, należy cukrzyca.
Cukrzyca – czy musi oznaczać całkowitą zmianę sposobu życia?
Cukrzyca to choroba, której sama nazwa budzi postrach u wielu osób. Często kojarzy nam się ona z wieloma ograniczeniami oraz koniecznością wywrócenia życia do góry nogami, dlatego każdy z nas wolałby jej uniknąć. Przypadłość ta ma związek z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może być spowodowany różnymi przyczynami. Z cukrzycą mogą się wiązać różne inne dolegliwości, dlatego jej leczenie polega między innymi na niwelowaniu skutków, ale także na zmianie stylu życia chorej osoby, co wpływa na łagodzenie objawów. Bardzo duże znaczenie mają tutaj właściwa dawka aktywności fizycznej oraz odpowiednie żywienie osoby chorej na cukrzycę, które będą regulować stężenie konkretnych składników we krwi. Takie zmiany wcale nie muszą jednak oznaczać, że jakość życia pacjenta spadnie. W dalszym ciągu będziemy mogli jeść smacznie i oddawać się ulubionym zajęciom, ale konieczne będzie stosowanie się do pewnych zasad. W przypadku osób starszych o odpowiednie odżywianie podczas cukrzycy zadbać powinien oczywiście opiekun.
Zmiana sposobu przygotowywania posiłków
Opiekun osoby starszej jest zazwyczaj odpowiedzialny za sposób jej odżywiania. To właśnie on zajmuje się przyrządzaniem i podawaniem posiłków, dlatego jeśli podopieczny chory jest na cukrzycę, należy zadbać, by potrawy nie były dla niego szkodliwe. Bardzo ważny jest między innymi sposób ich przygotowywania – przy cukrzycy lekarze często zabraniają stosowania tradycyjnych form przyrządzania potraw i nakazują zastąpić je innymi. Pacjent może jeść to, co lubi, jednak pod nieco inną postacią. Przede wszystkim należy koniecznie unikać smażenia potraw i ich tradycyjnego pieczenia. Zamiast tego polecane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie lub opiekanie na grillu, co sprawia, że posiłek nie jest zbyt tłusty. Warto także wiedzieć, że produktów zbożowych oraz warzyw nie wolno zbytnio rozgotowywać, a więc znaczenie będzie mieć tutaj także czas przygotowania posiłku. Gotować należy w taki sposób, by wydobyć z produktów potrzebne wartości odżywcze, a nie szkodliwe elementy.
Eliminacja szkodliwych substancji i potraw
Oprócz samego faktu gotowania bardzo istotne jest, co wkładamy do garnka. W przypadku osób chorych na cukrzycę niektóre produkty są zakazane, dlatego warto na początek przyswoić sobie podstawowe zasady. Absolutnie niedozwolone są tu używki, a szczególnie palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, słodyczy oraz fast foodów. Oprócz tego wiele produktów warto zastąpić innymi, zdrowszymi, dzięki czemu posiłki będą o wiele bardziej pożywne i lepiej wpłyną na organizm starszej osoby. Wyeliminować warto zwykły olej oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zamiast nich używać oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego. Potrawy powinniśmy doprawiać nie solą, a ziołami i zdrowymi przyprawami, natomiast cukier zastąpić specjalnie stworzonymi na ten cel słodzikami. Posiłki podawać należy częściej, ale w mniejszych porcjach, a do tego wszystkiego wskazana jest także aktywność fizyczna. Warto więc na przykład wychodzić z osobą starszą na częste spacery. Stosując się do pewnych zasad przygotowywania potraw będziemy oczywiście mogli zaserwować seniorowi jego ulubione potrawy, jednak w zdrowszej wersji. Gdy wybieramy się do pracy w Niemczech, warto przejrzeć przepisy kuchni niemieckiej i zastanowić się jak można je przyrządzić, by nie wpłynęły źle na zdrowie podopiecznego.