Zupa cebulowa z grzankami
Czego potrzebujesz?
- około 1 litr bulionu
- około 1 kg cebuli
- jedna bułka paryska
- około 15 dag startego żółtego sera do posypania
- sól, pieprz, majeranek lub inne zioła wedle upodobań
- olej lub masło do smażenia
Rozpoczynamy od przygotowania grzanek – bułkę paryską kroimy w kostkę, kładziemy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Wyciągamy po zarumienieniu z każdej strony. Przyrządzamy bulion (może być warzywny, drobiowy lub wołowy). Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju lub maśle. Czekamy, aż cebula zmięknie i blendujemy ją na gładką masę. Otrzymaną masę cebulową dodajemy do gotującego się bulionu, gotujemy około 15 minut i doprawiamy do smaku. Nalewamy do talerzy, dodajemy grzanki i posypujemy startym serem.