Kuchnia niemiecka

W tym miejscu prezentujemy ciekawostki na temat kuchni niemieckiej oraz przepisy na najbardziej rozpowszechnione na niemieckich stołach dania.

Warto wiedzieć, że nie wszystkie tradycyjne niemieckie potrawy muszą być tłuste i ciężkie,
a coraz większe wpływy kulinarne na naszych zachodnich sąsiadów mają takie kraje jak Francja, Holandia i Austria. Podstawowym elementem niemieckiej kuchni są różnego rodzaju kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najczęściej spotkać się można z Weiβwurste (białą kiełbasą), Currywurst (smażoną kiełbasą w sosie z dodatkiem przyprawy curry) lub Schwarzwälder Schinken (szynką szwarcwaldzką). Niemcy jedzą chętnie nie tylko wieprzowinę i wołowinę, ale też różne rodzaje drobiu: gęsinę, kaczkę.

Na niemieckich stołach nieustannie królują dania z ziemniaków. Ich zastosowań Niemcy znaleźli więcej niż Polacy, niekwestionowany prym wiedzie Kartoffelsalat (tradycyjna sałatka z ziemniaków). Podczas gotowania często sięgają także po inne warzywa, takie jak kapusta, cebula, szparagi i fasola. W zależności od sezonu chętnie przygotowują również dania z dyni lub z dodatkiem leśnych grzybów. Podobnie jak w Polsce, kapustę i ogórki podają po wcześniejszym kiszeniu.

Jeśli chodzi o zupy to warto wymienić chociażby Linsensuppe (zupę z soczewicy), a także zupę cebulową z dodatkiem groszku ptysiowego lub Kaspressknodel (popularnych knedli). Bardzo często mieszkańcy Niemiec przygotowują danie jednogarnkowe Eintopf, przypominające zupę warzywną z mięsem lub gulasz. Niespotykanym w Polsce połączeniem smaków na pewno zaskoczy nas hamburska zupa z węgorza, do której dodawane są jabłka, gruszki i suszone śliwki. Jak widać, Niemcy nie boją się nietypowych kompozycji.

Na deser możemy podać lekki Rote Grütze (kisiel z czerwonych jagodowych owoców) lub Apfelkuche  (jabłka w cieście piwnym). Na większe okazje warto przygotować znany na całym świecie Szwarzwalder Kirschtorte (tort szwarcwaldzki z wiśniami), który zachwyci wszystkich bez względu na kraj pochodzenia.

Poza solą i pieprzem Niemcy cenią sobie smak majeranku i kminku. Co do napojów, to poza znanym na całym świecie niemieckim piwem, możemy skosztować wina z miejscowych winiarni, które stają się coraz bardziej popularne. Osoby preferujące bezalkoholowe napoje powinny spróbować Schorlen, czyli rozcieńczonych wodą gazowaną soków. Na południu kraju popija się Moszcz – słabe, lekko gazowane wino jabłkowe.

Trudno mówić o jednolitej kuchni niemieckiej, gdyż każdy z landów posiada specjały charakterystyczne dla swojego regionu.  Kuchnię lżejszą, bogatą w świeże warzywa, preferują mieszkańcy Szwarcwaldu oraz Badenii sąsiadujący z Francją i Szwajcarią. Bawarczycy cenią sobie nieco bardziej tłuste potrawy, podobnie jak Austriacy. Berlińczycy natomiast coraz chętniej sięgają po kuchnię wegetariańską i wegańską, których zalety,  także i dla osób starszych, podkreśla się coraz częściej. 

Podejmując pracę jako opiekun osób starszych warto wziąć pod uwagę zarówno zalecenia dietetyczne swojego podopiecznego, jak i połączenia smaków typowe dla miejsca, w którym się znajdujemy. Będzie to dobra okazja do zapoznania się z nowymi potrawami i kulturowe zbliżenie z podopiecznym. Przygotowaliśmy zatem kilka najpopularniejszych przepisów, które będą pomocne podczas Twojej pracy.

 

Zupa cebulowa z grzankami
zupa cebulowa

Czego potrzebujesz?

  • około 1 litr bulionu
  • około 1 kg cebuli
  • jedna bułka paryska
  • około 15 dag startego żółtego sera do posypania
  • sól, pieprz, majeranek lub inne zioła wedle upodobań
  • olej lub masło do smażenia
Czytaj dalej ->
Zupa z soczewicy
zupa z soczewicy

Czego potrzebujesz?

  • 20 – 25 dag brązowej soczewicy
  • jedna cebula
  • jeden por
  • 2 marchewki
  • nieduży kawałek selera
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 15 dag boczku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie 3 łyżki słodkiej śmietany
Czytaj dalej ->
Eintopf
eintopf

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 - 3 cebule
  • 25 dkg kiełbasy
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 0.5 litra bulionu mięsnego
  • 1 – 2 ziemniaki
  • świeży cząber
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie 2 łyżki octu
Czytaj dalej ->
Kaspress-Knodel
kaspress knodel

Czego potrzebujesz?

  • 30 dag suchego białego chleba lub bułki
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • jedna cebula
  • 30 dag  pikantnego sera górskiego
  • pietruszka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • olej lub masło do smażenia
  • kilka łyżek mąki
Czytaj dalej ->
Himmel und Erde
himmel und erde

Czego potrzebujesz?

  • pół kilograma ziemniaków
  • pół kilograma jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • pół kilograma kaszanki
  • 4 – 5 łyżek mąki
  • olej lub oliwa do smażenia
Czytaj dalej ->
Sałatka ziemniaczana
sałatka ziemniaczana

Czego potrzebujesz?

  • pół kilograma ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek octu winnego
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • pół szklanki bulionu
  • pół łyżki musztardy
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie ogórki konserwowe, jaja, jabłka, boczek.
Czytaj dalej ->
Kiełbaski z kapustą i jabłkami
kiełbaski

Czego potrzebujesz?

  • 10 niemieckich kiełbasek
  • jedna cebula
  • dwa jabłka
  • ¼ szklanki cydru
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • 3 – 4 kiszone ogórki
  • jeden świeży ogórek
  • kilka łyżek oleju
Czytaj dalej ->
Pieczeń po bawarsku
pieczeń bawarska

Czego potrzebujesz?

  • pół litra piwa
  • 1 kilogram schabu
  • 2 – 3 łyżki smalcu
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 – 3 marchewki
  • nieduży seler
  • liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego
  • tymianek
  • czosnek
  • sól, pieprz do smaku
Czytaj dalej ->
Apfelstrudel
apfelstrudel

Czego potrzebujesz?

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • 1 kilogram jabłek
  • cynamon
  • rodzynki
  • 2 – 3 łyżki masła
  • cukier
  • szklanka śmietanki 30 %
Czytaj dalej ->
Leberknödelsuppe
zupa

Czego potrzebujesz?

  • 8 małych czerstwych bułeczek
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 250 g wątroby wieprzowej lub wołowej
  • 1 mała cebula
  • pół ząbka czosnku
  • 1 gałązka świeżej pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżego posiekanego majeranku
  • 1 litr bulionu wołowego
  • pół łyżeczki soli
Czytaj dalej ->
Bawarska golonka
bawarska golonka

Czego potrzebujesz?

  • 2 dość spore golonki wieprzowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • niewielki kawałek pora oraz selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki bulionowe
Czytaj dalej ->
Currywurst, czyli niemieckie kiełbaski z curry
kiełbaski

Czego potrzebujesz?

  • 1 pętko kiełbasy
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu Worchesteire
  • szczypta cukru i chili
  • sól, pieprz
Czytaj dalej ->
Flachswickel
flashwickel

Czego potrzebujesz?

  • 150 g roztopionego przestudzonego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder
Czytaj dalej ->
Bułeczki z wołowiną i kapustą
bułeczki z wołowiną

Czego potrzebujesz?

  • 2 szklanki ciepłej wody (około 45oC)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 100 g cukru
  • 30 g miękkiej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 875 g mąki pszennej
Czytaj dalej ->
Spätzle z serem
spatzle z serem

Czego potrzebujesz?

  • 500 g mąki
  • 2 duże cebule
  • 250 g sera gruyere lub ementaler
  • 1 łyżeczka soli
  • kawałek masła
  • 3 jajka
  • 250 ml wody
Czytaj dalej ->
Obazda, czyli bawarska pasta serowa
obazda

Czego potrzebujesz?

  • 1 serek Camembert
  • 1 do 2 łyżeczek miękkiego masła
  • 100 – 150 g serka Bieluch lub gładkiego twarożku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki czerwonej słodkiej oraz ostrej
  • kminek
  • do posypania po wierzchu szczypiorek lub krążki czerwonej cebuli
Czytaj dalej ->
Erbsensuppe, czyli niemiecka zupa z zielonego groszku
erbensuppe

Czego potrzebujesz?

  • 1 serek Camembert
  • 250 g groszku mrożonego lub 1,5 szklanki świeżego
  • 2 marchewki
  • plaster selera korzeniowego
  • 1 mała pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • jasna część młodego pora
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 4 parówki wieprzowe
Czytaj dalej ->
Lebkuchen, czyli tradycyjne niemieckie pierniczki
lebkuchen

Czego potrzebujesz?

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Czytaj dalej ->
Labskaus
labskaus

Czego potrzebujesz?

  • 375 g peklowanej wołowiny
  • 150 g peklowanej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • łyżka margaryny
  • 750 g ziemniaków
  • ogórki marynowane
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół ząbka czosnku
  • 4 jaja
  • 4 sardele
Czytaj dalej ->
Pichelsteiner
pichelsteiner

Czego potrzebujesz?

  • 500 g mieszanego mięsa (wołowe, wieprzowe, cielęce)
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • główka kapusty
  • 750 g ziemniaków
  • liść laurowy
  • pół litra bulionu
  • sól, pieprz
Czytaj dalej ->
Schnitz und Drunder
schnitz und drunder

Czego potrzebujesz?

  • 250 g suszonych jabłek ze skórką pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
Czytaj dalej ->
Maultaschen – niemieckie pierożki
pierożki niemieckie

Czego potrzebujesz?

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół łyżki soli
Czytaj dalej ->
Fasolka szparagowa, gruszki i boczek
fasolka

Czego potrzebujesz?

  • 30 dkg surowego lub wędzonego boczku
  • ½ litra wody
  • ½ kilograma fasolki szparagowej
  • łyżeczka suszonego cząbru (lub 2 gałązki świeżego)
  • 2 duże lub 4 małe gruszki
  • sól i pieprz do smaku
Czytaj dalej ->
Klopsy po królewiecku
klopsy

Czego potrzebujesz?

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • pół bułki
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g posiekanych anchois
  • 50 g posiekanych kaparów
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu drobiowo-wołowego
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki do posypania
Czytaj dalej ->
Berliner Luft
berliner luft

Czego potrzebujesz?

  • 5 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 dkg mrożonych malin
  • gałązka melisy
Czytaj dalej ->
Bawarski krem z orzechami
bawarski krem

Czego potrzebujesz?

  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • torebka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany
  • 15 dkg cukru
  • 12 g żelatyny w listkach
  • 8 dkg mielonych orzechów
Czytaj dalej ->
Kulki marcepanowe
kulki marcepanowe

Czego potrzebujesz?

  • 8 dkg obranych migdałów
  • 25 dkg marcepana
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany 30%
Czytaj dalej ->
Sznycle po holsztyńsku
sznycle

Czego potrzebujesz?

  • 8 sznycli cielęcych
  • 4 jajka
  • 20 dkg wędzonego łososia
  • 8 filecików anchois
  • łyżka kaparów
  • 1 słoiczek marynowanych buraczków
  • 4 liście sałaty
  • 5 gałązek natki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Czytaj dalej ->
Berlińska zupa ziemniaczana
zupa

Czego potrzebujesz?

  • 50 dkg ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 5 gałązek majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Czytaj dalej ->
Mini Stollen
mini stollen

Czego potrzebujesz?

  • 200 g winogron
  • 50 g kandyzowanej pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki rumu
  • 12 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 jajka
  • 300 g marcepanu
  • masło i cukier puder
Czytaj dalej ->
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki

Czego potrzebujesz?

  • 4 jajka
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 15 dkg mielonych orzechów laskowych
  • cukier waniliowy
  • 80 dkg wiśni
  • 3 łyżki wiśniówki
  • odrobina wiśniówki do nasączenia
Czytaj dalej ->
Kołacz Osterfladen
Kołacz Osterfladen

Czego potrzebujesz?

  • 50 dkg mąki
  • ¼ litra mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 5 jajek
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 10 dkg rodzynek
  • tłuszcz do posmarowania formy
Czytaj dalej ->
Zielony sos frankfurcki
Zielony sos frankfurcki

Czego potrzebujesz?

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dkg jogurtu naturalnego
  • 15 dkg śmietany
  • 1 cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 ogórek konserwowy
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • koperek
  • ogórecznik
  • szczaw
  • trybula
  • rzeżucha
  • biedrzeniec
  • estragon
  • melisa
  • lubczyk
Czytaj dalej ->
opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/htdocs/w00f3bcc/kuchnia-niemiecka.php:1) in Unknown on line 0