Leberknödelsuppe
Czego potrzebujesz?
- 8 małych czerstwych bułeczek
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 250 g wątroby wieprzowej lub wołowej
- 1 mała cebula
- pół ząbka czosnku
- 1 gałązka świeżej pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżego posiekanego majeranku
- 1 litr bulionu wołowego
- pół łyżeczki soli
Bułki kroimy na małe kawałki, solimy i zalewamy mlekiem na 5 minut. Następnie odciskamy, mieszamy z pokrojoną wątrobą, cebulą, czosnkiem oraz pietruszką. Całość miksujemy. Dodajemy uprzednio roztrzepane jajka i majeranek. Rękami obsypanymi mąką formujemy małe knedle. Bulion wołowy podgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane knedle i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.