Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby cała była zakryta. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu czarnego oraz liście laurowe. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, a jeśli na powierzchni wody powstały szumowiny, zbieramy je. Golonkę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone na pół warzywa. Dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy przez około 2 godziny, pamiętając, że czas ten uzależniony jest od wielkości golonki. Przestajemy gotować, kiedy widelec swobodnie wchodzi i wychodzi z mięsa. Golonkę wystudzamy. W misce z powyższych składników przygotowujemy marynatę. Gdy golonka wystygnie, nacinamy nożem skórę, aby marynata mogła się dostać do mięsa. Czas marynowania to minimum godzina, jednak najlepiej jeżeli jest to cała noc. Zamarynowaną golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut, co jakiś czas podlewając ją marynatą.
Czego potrzebujesz?
Marynata do mięsa
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin