Currywurst, czyli niemieckie kiełbaski z curry

Czego potrzebujesz?
- 1 pętko kiełbasy
- 1 cebula
- 500 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżeczki curry
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu worchesteire
- szczypta cukru i chili
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Sos gotujemy około 10 minut, do momentu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowujemy kiełbasę. Kroimy ją na małe kawałki, a następnie obsmażamy na patelni lub grillujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe kiełbaski polewamy sosem i posypujemy odrobiną curry. Danie możemy serwować z frytkami lub bułką.