Currywurst, czyli niemieckie kiełbaski z curry

Przepis

Czego potrzebujesz?

  • 1 pętko kiełbasy
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu worchesteire
  • szczypta cukru i chili
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Sos gotujemy około 10 minut, do momentu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowujemy kiełbasę. Kroimy ją na małe kawałki, a następnie obsmażamy na patelni lub grillujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe kiełbaski polewamy sosem i posypujemy odrobiną curry. Danie możemy serwować z frytkami lub bułką.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token