Flachswickel
Czego potrzebujesz?
- 150 g roztopionego przestudzonego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki , a następnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki: mąkę, sól, roztopione masło oraz jajka. Po upływie 15 minut dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić nam od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta podwoi się. Następnie ciasto dzielimy na 24 równe części, a z każdej formujemy wałeczek, który panierujemy w cukrze pudrze. Bierzemy 3 wałeczki, które zlepiamy na jednym końcu, zaplatamy warkocz. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe bułeczki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe bułeczki, które muszą poleżeć jeszcze przez 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 20-25 minut. Bułeczki najlepiej smakują z masłem lub domową konfiturą.