Bułeczki z wołowiną i kapustą
Czego potrzebujesz?
- 2 szklanki ciepłej wody (około 45oC)
- 7 g suszonych drożdży
- 100 g cukru
- 30 g miękkiej margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 875 g mąki pszennej
Nadzienie
- 450 g zmielonej, chudej wołowiny
- 160 g posiekanej cebuli
- 400 g poszatkowanej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50 g stopionego masła
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy cukier, przestudzoną margarynę, jajko, sól oraz połowę ilości mąki. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo pozostałą część mąki. Miskę natłuszczamy, przenosimy ciasto, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce lub na całą noc. Można także odstawić ciasto w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. W czasie, kiedy ciasto wyrasta, zajmujemy się farszem. Mięso zarumieniamy na patelni, dodajemy cebulę, kapustę, sól oraz pieprz. Następnie dusimy przez 30 minut na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy delikatnie, dzielimy na 20 identycznych kawałków. Na powierzchni nie posypanej mąką rozgniatamy każdy z kawałków ciasta, nakładamy 2 łyżki farszu, po czym zawijamy w ten sposób, aby zlepiając boki nadzienie znalazło się w środku. Gotowe bułeczki układamy na blasze, pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez 25 minut, aż wierzch bułeczek osiągnie złoty kolor. Przed podaniem wierzch bułek możemy posmarować masłem.