Obazda, czyli bawarska pasta serowa
Czego potrzebujesz?
- 1 serek Camembert
- 1 do 2 łyżeczek miękkiego masła
- 100 – 150 g serka Bieluch lub gładkiego twarożku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- szczypta papryki czerwonej słodkiej oraz ostrej
- kminek
- do posypania po wierzchu szczypiorek lub krążki czerwonej cebuli
Kiedy Camembert zrobi się miękki, za pomocą widelca delikatnie go rozdrabniamy, tak aby były widoczne kawałki sera. Następnie dodajemy serek Bieluch, masło oraz drobno posiekaną cebulę. Łączymy dokładnie ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką mieloną słodką oraz ostrą. Ilość dodanej papryki słodkiej powinna być duża, aby nadać właściwy kolor paście. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy, aby pasta „przegryzła się”. Wierzch dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem lub czerwoną cebulą, jeśli nie mamy szczypiorku. Przygotowaną pastę podajemy z preclami oraz rzodkiewką.