Erbsensuppe, czyli niemiecka zupa z zielonego groszku

Przepis

Czego potrzebujesz?

  • 250 g groszku mrożonego lub 1,5 szklanki świeżego
  • 2 marchewki
  • plaster selera korzeniowego
  • 1 mała pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • jasna część młodego pora
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 4 parówki wieprzowe

Połowę selera oraz marchew kroimy w drobną kostkę. Pora tniemy w paski. Warzywa zalewamy wywarem, solimy, a następnie wsypujemy majeranek. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, do momentu aż warzywa osiągną miękkość al dente. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy do miękkości warzyw. Łyżką cedzakową wyjmyjemy połowę warzyw, a pozostałe miksujemy na gładki krem. Następnie wkładamy z powrotem warzywa do garnka, dodajemy parówki pokrojone w plastry. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Zestawiamy z ognia i czekamy pół godziny, aby smaki się połączyły. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/htdocs/w00f3bcc/kuchnia-17.php:1) in Unknown on line 0