Połowę selera oraz marchew kroimy w drobną kostkę. Pora tniemy w paski. Warzywa zalewamy wywarem, solimy, a następnie wsypujemy majeranek. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, do momentu aż warzywa osiągną miękkość al dente. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy do miękkości warzyw. Łyżką cedzakową wyjmyjemy połowę warzyw, a pozostałe miksujemy na gładki krem. Następnie wkładamy z powrotem warzywa do garnka, dodajemy parówki pokrojone w plastry. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Zestawiamy z ognia i czekamy pół godziny, aby smaki się połączyły. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.
Czego potrzebujesz?
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin