Wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę korzenną mieszamy w misce. Mokre składniki (miód oraz masło) podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu aż masło się rozpuści. Przestudzamy, a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy owoce kandyzowane i mieszamy tak, aby nie powstały grudki (można to zrobić również przy pomocy miksera). Ciasto powinno być lepkie. Odstawiamy, aby całkowicie wystygło, w ten sposób jeszcze zgęstnieje. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze w dosyć dużych odległościach, gdyż podczas pieczenia ciasto rośnie. Po umieszczeniu kulki na blasze delikatnie ją spłaszczamy za pomocą łyżki. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Unikamy zbyt długiego pieczenia, gdyż wtedy ciastka stają się twarde i bardzo kruche. Po wyciągnięciu z piekarnika są one bardzo miękkie, lecz stygnąc stają się twarde. Po pokryciu lukrem zmiękną na drugi dzień.
Czego potrzebujesz?
Składniki na lukier:
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin