Przygotowujemy warzywa. Pora, marchewki, selera kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Boczek kroimy w słupki. Soczewicę należy najpierw wypłukać w bieżącej, zimnej wodzie. W większym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy i przesmażamy boczek. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulkę, a następnie resztę warzyw oraz liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Po przesmażeniu wszystkich składników dodajemy soczewicę i wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki dodajemy na 20 minut przed końcem gotowania. Można zagęścić słodką śmietaną.
Czego potrzebujesz?
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin