Zupa z soczewicy

Przepis

Czego potrzebujesz?

  • 20 – 25 dag brązowej soczewicy
  • jedna cebula
  • jeden por
  • 2 marchewki
  • nieduży kawałek selera
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 15 dag boczku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie 3 łyżki słodkiej śmietany

Przygotowujemy warzywa. Pora, marchewki, selera kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Boczek kroimy w słupki. Soczewicę należy najpierw wypłukać w bieżącej, zimnej wodzie. W większym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy i przesmażamy boczek. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulkę, a następnie resztę warzyw oraz liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Po przesmażeniu wszystkich składników dodajemy soczewicę i wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki dodajemy na 20 minut przed końcem gotowania. Można zagęścić słodką śmietaną.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token