Zupa z soczewicy
Czego potrzebujesz?
- 20 – 25 dag brązowej soczewicy
- jedna cebula
- jeden por
- 2 marchewki
- nieduży kawałek selera
- 2 – 3 ziemniaki
- 15 dag boczku
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- opcjonalnie 3 łyżki słodkiej śmietany
Przygotowujemy warzywa. Pora, marchewki, selera kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Boczek kroimy w słupki. Soczewicę należy najpierw wypłukać w bieżącej, zimnej wodzie. W większym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy i przesmażamy boczek. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulkę, a następnie resztę warzyw oraz liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Po przesmażeniu wszystkich składników dodajemy soczewicę i wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki dodajemy na 20 minut przed końcem gotowania. Można zagęścić słodką śmietaną.