Pichelsteiner
Czego potrzebujesz?
- 500 g mieszanego mięsa (wołowe, wieprzowe, cielęce)
- 2 cebule
- łyżka masła
- 4 marchewki
- 1 seler
- główka kapusty
- 750 g ziemniaków
- liść laurowy
- pół litra bulionu
- sól, pieprz
Przygotowane mięso kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle. Dodajemy mięso, a następnie wszystko razem dusimy przez 5 minut. Jarzyny myjemy, oczyszczamy i dokładamy do duszącego się mięsa i cebuli. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dalej dusimy przez 1,5 h na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z wiejskim chlebem.