Suszone jabłka zalewamy zimną wodą, powinny moczyć się przynajmniej 12 godzin. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy do niego cukier, mieszamy, aby się skarmelizował. Jabłka wraz z wodą, w której się moczyły przekładamy do garnka, w którym znajduje się cukier. Dokładamy boczek. Garnek przykrywamy. Wszystko powinno gotować się na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Podczas gotowania sprawdzamy, czy w garnku znajduje się wystarczająca ilość płynu, a w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników wraz z połową filiżanki wody. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie wyjmujemy boczek, kroimy go na plastry i umieszczamy z powrotem w garnku. Tak przygotowaną potrawę podajemy bezpośrednio w garnku lub w formie.
Czego potrzebujesz?
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin