Mięso smażymy na oleju, solimy i pieprzymy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedną cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na złoty kolor. Dwa ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, lekko podsmażamy na oleju, po czym dodajemy do nich pozbawiony grubych łodyg szpinak. W czasie smażenia szpinak solimy i pieprzymy do smaku. Gdy znacznie zmniejszy swoją objętość, kończymy smażenie i odstawiamy go. Szpinak po przestygnięciu siekamy i mieszamy z usmażonym uprzednio mięsem mielonym, boczkiem oraz cebulą.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i zaczynamy wygniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę aż do całkowitego zagniecenia. Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkowujemy je i wycinamy kwadraty o wielkości około 10 x 10 cm. Na każdy kwadrat wykładamy łyżkę farszu, a następnie sklejamy je w kształt prostokąta. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię).
Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kurki, sól oraz pieprz do smaku. Smażymy je 5 minut na dosyć intensywnym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wedle potrzeby doprawiamy do smaku.
Ugotowane pierożki polewamy kurkami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Czego potrzebujesz?
Ciasto:ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin