Maultaschen – niemieckie pierożki

pierożki

Czego potrzebujesz?

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół łyżki soli
Farsz i sos:
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 45 dkg świeżego szpinaku
  • 50 dkg kurek
  • 250 ml śmietany 18%
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • pęczek szczypiorku

Mięso smażymy na oleju, solimy i pieprzymy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedną cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na złoty kolor. Dwa ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, lekko podsmażamy na oleju, po czym dodajemy do nich pozbawiony grubych łodyg szpinak. W czasie smażenia szpinak solimy i pieprzymy do smaku. Gdy znacznie zmniejszy swoją objętość, kończymy smażenie i odstawiamy go. Szpinak po przestygnięciu siekamy i mieszamy z usmażonym uprzednio mięsem mielonym, boczkiem oraz cebulą.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i zaczynamy wygniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę aż do całkowitego zagniecenia. Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkowujemy je i wycinamy kwadraty o wielkości około 10 x 10 cm. Na każdy kwadrat wykładamy łyżkę farszu, a następnie sklejamy je w kształt prostokąta. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię).

Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kurki, sól oraz pieprz do smaku. Smażymy je 5 minut na dosyć intensywnym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wedle potrzeby doprawiamy do smaku.

Ugotowane pierożki polewamy kurkami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token