Maultaschen – niemieckie pierożki
Czego potrzebujesz?
Ciasto:- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłej wody
- pół łyżki soli
- 40 dkg mięsa mielonego
- 25 dkg wędzonego boczku
- 45 dkg świeżego szpinaku
- 50 dkg kurek
- 250 ml śmietany 18%
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- pęczek szczypiorku
Mięso smażymy na oleju, solimy i pieprzymy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedną cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na złoty kolor. Dwa ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, lekko podsmażamy na oleju, po czym dodajemy do nich pozbawiony grubych łodyg szpinak. W czasie smażenia szpinak solimy i pieprzymy do smaku. Gdy znacznie zmniejszy swoją objętość, kończymy smażenie i odstawiamy go. Szpinak po przestygnięciu siekamy i mieszamy z usmażonym uprzednio mięsem mielonym, boczkiem oraz cebulą.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i zaczynamy wygniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę aż do całkowitego zagniecenia. Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkowujemy je i wycinamy kwadraty o wielkości około 10 x 10 cm. Na każdy kwadrat wykładamy łyżkę farszu, a następnie sklejamy je w kształt prostokąta. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię).
Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kurki, sól oraz pieprz do smaku. Smażymy je 5 minut na dosyć intensywnym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wedle potrzeby doprawiamy do smaku.
Ugotowane pierożki polewamy kurkami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.