Fasolka szparagowa, gruszki i boczek
Czego potrzebujesz?
Ciasto:- 30 dkg surowego lub wędzonego boczku
- ½ litra wody
- ½ kilograma fasolki szparagowej
- łyżeczka suszonego cząbru (lub 2 gałązki świeżego)
- 2 duże lub 4 małe gruszki
- sól i pieprz do smaku
Wodę wlewamy do garnka i przez około półtorej godziny gotujemy w niej boczek. Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy, kroimy w połowie długości i wysypujemy na ugotowany boczek. Na wierzch układamy umyte i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut, aż fasolka i gruszki będą miękkie. Następnie składniki wyjmujemy z garnka. Boczek kroimy w plastry, fasolkę doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki boczku układamy na fasolce. Gruszki wykładamy obok. Można podawać z ziemniakami.