Fasolka szparagowa, gruszki i boczek

fasolka szparagowa

Czego potrzebujesz?

Ciasto:
  • 30 dkg surowego lub wędzonego boczku
  • ½ litra wody
  • ½ kilograma fasolki szparagowej
  • łyżeczka suszonego cząbru (lub 2 gałązki świeżego)
  • 2 duże lub 4 małe gruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wodę wlewamy do garnka i przez około półtorej godziny gotujemy w niej boczek. Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy, kroimy w połowie długości i wysypujemy na ugotowany boczek. Na wierzch układamy umyte i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut, aż fasolka i gruszki będą miękkie. Następnie składniki wyjmujemy z garnka. Boczek kroimy w plastry, fasolkę doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki boczku układamy na fasolce. Gruszki wykładamy obok. Można podawać z ziemniakami.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token