Klopsy po królewiecku

Klopsy po królewiecku

Czego potrzebujesz?

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • pół bułki
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g posiekanych anchois
  • 50 g posiekanych kaparów
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu drobiowo-wołowego
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki do posypania

Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy z namoczoną uprzednio w wodzie lub mleku bułką. Cebulę i ząbki czosnku drobno kroimy i szklimy na maśle. Następnie cebulę i czosnek mieszamy z mięsem, dodajemy połowę drobno pokrojonych anchois i kaparów, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Klopsy gotujemy przez około 15 minut w bulionie drobiowo-wołowym, po ugotowaniu wyjmujemy je. Z masła oraz mąki przygotowujemy zasmażkę, ogrzewamy ją dwoma łyżkami ciepłego bulionu, dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Zasmażkę wlewamy do połowy bulionu, dodajemy pozostałą połowę posiekanych anchois i kaparów, całość zabielamy śmietaną. Do tak powstałego sosu wkładamy klopsy i gotujemy na wolnym ogniu przez parę minut. Posypujemy je natką pietruszki, podajemy z ziemniakami.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token