Berliner Luft
Czego potrzebujesz?
- 5 jajek
- 20 dkg cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 50 dkg mrożonych malin
- gałązka melisy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z cytryny oraz cynamon. Wino podgrzewamy z rondelku, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Zawartość rondelka wlewamy do ubitych żółtek cały czas energicznie je mieszając. Tak powstałą masę wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy do niej pianę z ubitych na sztywno białek i wykładamy do szklanych pucharków, po czym wstawiamy do lodówki na około trzy godziny. Resztę cukru mieszamy z malinami i zagotowujemy. Następnie przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Sosem malinowym polewamy zawartość pucharków i podajemy udekorowane listkiem melisy.