Bawarski krem z orzechami

Bawarski krem z orzechami

Czego potrzebujesz?

  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • torebka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany
  • 15 dkg cukru
  • 12 g żelatyny w listkach
  • 8 dkg mielonych orzechów

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy nakrywką. W oddzielnej misce żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy do nich przestudzone mleko ciągle mieszając łyżką. Całość wlewamy z powrotem do rondelka, gotujemy przez około 10 minut jak najczęściej mieszając. W międzyczasie listki żelatyny namaczamy w ciepłej wodzie, odsączamy i dodajemy do rondelka. Masę mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą. Foremki przepłukujemy zimną wodą, wlewamy do nich masę i wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Zastygniętą masę wyjmujemy z foremek i posypujemy orzechami.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token