Berlińska zupa ziemniaczana

Berlińska zupa ziemniaczana

Czego potrzebujesz?

  • 50 dkg ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 5 gałązek majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki oraz włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Boczek kroimy w kostkę, a następnie 2/3 jego ilości wsypujemy do garnka i podsmażamy na cebuli. Dodajemy ziemniaki i włoszczyznę, przez kilka minut całość smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy gałązki majeranku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 15 minut bez przykrywki. Pozostałą część boczku smażymy na suchej patelni. Z zupy wyciągamy majeranek i rozdrabniamy ją blenderem, po czym łączymy ze śmietaną. Podajemy posypaną usmażonym boczkiem.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token