Eintopf
Czego potrzebujesz?
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 - 3 cebule
- 25 dkg kiełbasy
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 0.5 litra bulionu mięsnego
- 1 – 2 ziemniaki
- świeży cząber
- sól, pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- opcjonalnie 2 łyżki octu
Fasolkę kroimy na nieduże kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki. Kiełbasę i boczek podsmażamy w garnku na kilku łyżkach oleju lub oliwy, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Dolewamy bulion i doprawiamy do smaku. Następnie dorzucamy fasolkę i pęczek cząbru. Całość dusimy pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Tuż przed końcem duszenia dodajemy starte na małych oczkach ziemniaki. Wyjmujemy cząber, można dodać 2 łyżki octu. Podajemy w talerzach z ulubionymi dodatkami.