Eintopf

Przepis

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 - 3 cebule
  • 25 dkg kiełbasy
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 0.5 litra bulionu mięsnego
  • 1 – 2 ziemniaki
  • świeży cząber
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie 2 łyżki octu

Fasolkę kroimy na nieduże kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki. Kiełbasę i boczek podsmażamy w garnku na kilku łyżkach oleju lub oliwy, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Dolewamy bulion i doprawiamy do smaku. Następnie dorzucamy fasolkę i pęczek cząbru. Całość dusimy pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Tuż przed końcem duszenia dodajemy starte na małych oczkach ziemniaki. Wyjmujemy cząber, można dodać 2 łyżki octu. Podajemy w talerzach z ulubionymi dodatkami.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token