Winogrona, kandyzowaną pomarańczę, kardamon, startą skórkę z cytryny, pieprz oraz rum mieszamy w misce. Odstawiamy na godzinę. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dosypujemy 125 g mąki i łyżkę białego cukru, mieszamy i również odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy resztę mąki, sól, cukier trzcinowy, masło, olejek waniliowy i jajka, po czy zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy owoce i jeszcze wyrabiamy. Z gotowego ciasta formujemy roladkę. Z marcepana formujemy drugą roladkę. Roladkę z ciasta dzielimy na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowujemy na podłużne placki o grubości około 1 cm. Roladkę marcepanową również dzielimy na 6 części, a każdą z nich formujemy w podłużny wałek o długości takiej jak placki z ciasta. Wałeczki układamy na plackach i każdy owijamy ciastem dobrze sklejając jego brzegi. Układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone w poprzek.
Czego potrzebujesz?
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin