Mini Stollen
Czego potrzebujesz?
- 200 g winogron
- 50 g kandyzowanej pomarańczy
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki rumu
- 12 g drożdży
- 150 ml mleka
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka białego cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 jajka
- 300 g marcepanu
- masło i cukier puder
Winogrona, kandyzowaną pomarańczę, kardamon, startą skórkę z cytryny, pieprz oraz rum mieszamy w misce. Odstawiamy na godzinę. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dosypujemy 125 g mąki i łyżkę białego cukru, mieszamy i również odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy resztę mąki, sól, cukier trzcinowy, masło, olejek waniliowy i jajka, po czy zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy owoce i jeszcze wyrabiamy. Z gotowego ciasta formujemy roladkę. Z marcepana formujemy drugą roladkę. Roladkę z ciasta dzielimy na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowujemy na podłużne placki o grubości około 1 cm. Roladkę marcepanową również dzielimy na 6 części, a każdą z nich formujemy w podłużny wałek o długości takiej jak placki z ciasta. Wałeczki układamy na plackach i każdy owijamy ciastem dobrze sklejając jego brzegi. Układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone w poprzek.