Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Czego potrzebujesz?

  • 4 jajka
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 15 dkg mielonych orzechów laskowych
  • cukier waniliowy
  • 80 dkg wiśni
  • 3 łyżki wiśniówki
  • odrobina wiśniówki do nasączenia

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione masło, rozpuszczoną czekoladę i trzy łyżki wiśniówki. Orzechy wsypujemy na suchą patelnię, podprażamy, a następnie wsypujemy do masy jajecznej. Do całości dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na trzy placki. Każdy z nich nasączamy wiśniówką. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i przekładamy nią placki, na każdej warstwie układając wiśnie. Tort smarujemy pozostałą śmietaną i ozdabiamy wiśniami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token