Tort szwarcwaldzki
Czego potrzebujesz?
- 4 jajka
- 10 dkg masła
- 10 dkg mąki
- 15 dkg gorzkiej czekolady
- 5 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 litr śmietany kremówki
- 15 dkg mielonych orzechów laskowych
- cukier waniliowy
- 80 dkg wiśni
- 3 łyżki wiśniówki
- odrobina wiśniówki do nasączenia
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione masło, rozpuszczoną czekoladę i trzy łyżki wiśniówki. Orzechy wsypujemy na suchą patelnię, podprażamy, a następnie wsypujemy do masy jajecznej. Do całości dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na trzy placki. Każdy z nich nasączamy wiśniówką. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i przekładamy nią placki, na każdej warstwie układając wiśnie. Tort smarujemy pozostałą śmietaną i ozdabiamy wiśniami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.