Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione masło, rozpuszczoną czekoladę i trzy łyżki wiśniówki. Orzechy wsypujemy na suchą patelnię, podprażamy, a następnie wsypujemy do masy jajecznej. Do całości dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na trzy placki. Każdy z nich nasączamy wiśniówką. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i przekładamy nią placki, na każdej warstwie układając wiśnie. Tort smarujemy pozostałą śmietaną i ozdabiamy wiśniami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Czego potrzebujesz?
ul. Serwituty 23
02-233 Warszawa
ul. Wolska 11a
20-411 Lublin