Kołacz Osterfladen
Czego potrzebujesz?
- 50 dkg mąki
- ¼ litra mleka
- 4 dkg drożdży
- 10 dkg cukru
- 10 dkg masła
- szczypta soli
- skórka starta z jednej cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka rumu
- 5 jajek
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 10 dkg rodzynek
- tłuszcz do posmarowania formy
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek. Podgrzewamy mleko. Drożdże kruszymy i rozcieramy z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mleka, po czym wlewamy do mąki, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie ¾ masła rozpuszczamy w pozostałej części ciepłego mleka. Do mąki z drożdżami dodajemy masło z mlekiem, szczyptę soli, skórkę z cytryny, rum oraz trzy jajka. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu by podwoiło swoją objętość. Rano przygotowujemy dużą ścierkę, posypujemy ją mąką, wykładamy ciasto, krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt owalny. Pozostałe dwa jajka roztrzepujemy ze śmietanką i smarujemy nimi placek, po czym posypujemy cukrem i rodzynkami. Pomagając sobie ścierką zawijamy brzegi placka do środka, układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Placek smarujemy pozostałą ilością rozpuszczonego masła. Blachę wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni.