Zielony sos frankfurcki

zielony sos

Czego potrzebujesz?

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dkg jogurtu naturalnego
  • 15 dkg śmietany
  • 1 cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 ogórek konserwowy
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • koperek
  • ogórecznik
  • szczaw
  • trybula
  • rzeżucha
  • biedrzeniec
  • estragon
  • melisa
  • lubczyk

Wszystkie zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Z jajek wyjmujemy żółtka i rozcieramy je z olejem. Dodajemy jogurt, śmietanę oraz sok z cytryny. Mieszamy z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą lub posiekaną cebulą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. Wedle upodobań śmietanę można zastąpić majonezem, a do sosu dodać ząbek czosnku lub kroplę tabasco. Sos można podawać do jajek na twardo, mięsa, wędlin, warzyw, śledzi, ziemniaków.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token