Sałatka ziemniaczana

Przepis

Czego potrzebujesz?

  • pół kilograma ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek octu winnego
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • pół szklanki bulionu
  • pół łyżki musztardy
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie ogórki konserwowe, jaja, jabłka, boczek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w nieosolonej wodzie. Obieramy i kroimy w kostkę lub plastry. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. W niewielkim naczyniu przygotowujemy marynatę. Mieszamy ocet, olej i musztardę, doprawiamy do smaku. Dodajemy cebulę i dolewamy ciepłego bulionu. Marynatą zalewamy ziemniaki, odstawiamy na 2 – 3 godziny. Po tym czasie posypujemy szczypiorkiem i podajemy lub dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, jaja, jabłka i boczek, a następnie mieszamy. W zależności od regionu możemy zastąpić ocet i oliwę majonezem lub śmietaną.

opinie o ProSenior kurs niemieckiego poradnik dla opiekunek kuchnia niemiecka
Niepoprawny token

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/htdocs/w00f3bcc/kuchnia-6.php:1) in Unknown on line 0