Pieczeń po bawarsku
Czego potrzebujesz?
- pół litra piwa
- 1 kilogram schabu
- 2 – 3 łyżki smalcu
- 2 pory
- 2 cebule
- 2 – 3 marchewki
- nieduży seler
- liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego
- tymianek
- czosnek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowujemy warzywa. Obieramy i kroimy w nieduże paski. Mięso nacieramy przyprawami i obsmażamy na patelni na rozgrzanym smalcu. Zdejmujemy mięso na półmisek. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Szykujemy blaszkę do pieczenia. Smarujemy ją smalcem i układamy część warzyw, następnie kładziemy schab i nakrywamy pozostałymi warzywami. Zalewamy piwem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.