Apfelstrudel
Czego potrzebujesz?
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- pół szklanki wody
- sól
- 1 kilogram jabłek
- cynamon
- rodzynki
- 2 – 3 łyżki masła
- cukier
- szklanka śmietanki 30%
Przygotowujemy jabłka. Obieramy je i kroimy w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Następnie na stolnicy wyrabiamy ciasto z mąki, oleju, jajka i wody. Konsystencja ciasta powinna być miękka, dlatego w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ściereczce do wielkości prostokąta większego od naszej formy. Na każdej części rozkładamy jabłka i posypujemy cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zwijamy w rulon przy pomocy ściereczki i przenosimy na blaszkę do pieczenia. Tak przygotowane trzy strudle smarujemy roztopionym masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy blaszkę. Pieczemy przez 60 minut, na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy strudle śmietaną wymieszaną z cukrem. Podajemy same na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.